obeležujemo 1. oktobra, ko ga je na ta dan leta 1975, v skladu z resolucijo sprejeto na 15. generalni skupščini Mednarodnega glasbenega sveta pod okriljem UNESCA v Lozani leta 1973, vpeljal veliki glasbeni mojster, violinist in glasbeni pedagog  Lord Yehudi Menuhin.

“Mednarodni glasbeni svet (IMC – The International Music Council) spodbuja dostop do glasbe za vse in vrednost glasbe v življenju vseh ljudi. IMC ima preko svojih članov in njihovih mrež neposreden dostop do več kot 1000 organizacij v približno 150 državah in do 200 milijonov ljudi, ki si želijo razviti in deliti znanje in izkušnje o različnih vidikih glasbenega življenja.

V različnih državah je ta dan odlična priložnost za organizacijo in povezovanje velikih koncertov z največjimi glasbenimi umetniki. Pogosti so tudi naključni glasbeni dogodki in oddaje talentov, da bi poiskali nove in nastajajoče glasbene umetnike – da bi ustvarili zakladnico starega in novega v svetu glasbe. Glasba je navsezadnje največji povezovalnik človeštva in vsi pomembni družbeni dogodki imajo posvečene glasbene skladbe. Noben dogodek ni bolje prepoznan ali opredeljen kot glasba, ki opredeljuje in dopolnjuje popolno človeško družbeno in estetsko izkušnjo.

Mednarodni glasbeni svet v prizadevanju za vzpostavitev globalne harmonije z glasbo praznuje mednarodni dan glasbe s posebnim poudarkom na organiziranju glasbenih prireditev, radijskih in televizijskih programov ter zvočnih zapisov. Sredi vsega tega je tudi ustvarjanje okolja, ki je bolj naklonjeno in gostoljubno za glasbo – na vadbi, potrošnji in splošni avri glasbe. Torej, pomembno zanimivo območje je tudi boj proti onesnaženju zvočnega okolja. Zanimivo pa je, da IMC predlaga, naj vsaka država ob mednarodnem dnevu glasbe ohrani nekaj trenutkov tišine in glavni mestni trgi izkoristi za poslušanje glasbe.

Na mednarodni dan glasbe je želeni cilj ustvariti globalno glasbeno vzdušje, platformo za ljudi, ki se bodo združili s svojimi različnostmi in se pomešali v enotno celoto. Kot katera koli druga umetniška ali kulturna praznovanja je tudi dan na splošno praznovanje umetnosti in uspešno izvajanje teh dejavnosti, je tudi v 21. stoletju nujno mobilizirati vsa sredstva, ki so nam na voljo – radio, televizija, koncertna društva, operna podjetja, amaterska društva; veliko različnih krajev bi bilo treba izkoristiti v največjo možno korist.”

Vabilo k ogledu inovativnega računalniškega glasbenega laboratorija in glasbenega stroja Wintergatan s kroglicami.

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)