na 19. Festival za tretje življsnjsko obdobje, ki se prične 1. oktobra na Mednarodni dan starejših. Ta dan je leta 1990 Generalna skupščina Združenih narodov razglasila  z namenom opozoriti na odnos do starejših in na njihov položaj v družbi. Letošnja tema Mednarodnega dneva starejših pri Združenih narodih je v izvirniku “The Journey to Age Equality” Ena od temeljnih človekovih pravic je tudi dostojno preživljanje starosti bodisi v domačem okolju bodisi v ustrezni ustanovi, v domu za starostnike. OZN navaja, da je starostna meja, pri kateri naj bi se začela starost 60 let, dočim v Sloveniji so starejše osebe pri starosti 65 let.

Ob Mednarodnem dnevu starejših na večih lokacijah po celi Sloveniji poteka tridnevni največji tovrstni festivala v Evropi s pričetkom v Cankarjevem domu, 1. otobra letos ob 10. uri. Slavnostni govornik bo tudi predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor. Izpostavljene teme letošnjega festivala so: izboljšanje bivalnih pogojev starejših, osamljenost, ureditev razmer starejših, sodobna tehnologija in samostojno bivanje starejših, sistemi socialne zaščite, izzivi društev in nevladnih organizacij v RS, neformalni obiskovalci na domu, strategije dolgožive družbe in črpanje sredstev iz Evropske unije.

Namen Festivala za tretje življensko obdobje je medgeneracijsko druženje, srečanje vseh, ki se srečujejo z vprašanji dolgožive družbe z udeležbo različnih deležnikov.

Vabljeni!

Arhiv obeleženih dnevov…

 

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1)