Letošnja tema Združenih narodov ob svetovnem dnevu hrane, ki ga praznujemo vsakega 16. oktobra, je Varnost hrane, ki ima ključno vlogo pri zagotavljanju, da hrana ostane varna na vseh stopnjah prehranjevalne verige – od pridelave do žetve, obiranja, predelave, skladiščenja, distribucije, pa vse do priprave in uporabe.

Po ocenah FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) je letno 600 milijonov primerov bolezni, ki so povezani s hrano. Nevarna hrana ogroža zdravje ljudi in gospodarstva, nesorazmerno prizadene ranljive in marginalizirane ljudi, zlasti ženske in otroke, prebivalstvo, tako zaradi konfliktov kapitalskih interesov kot vojn, in sili ljudi v migrantstvo. Ocenjuje se, da tri milijone ljudi po vsem svetu – v razvitih državah in državah v razvoju – vsako leto umre zaradi bolezni zaradi hrane in vode. Hrana je izhodišče za našo energijo, zdravje in dobro počutje. Pogosto nam je samoumevno, da je vsa hrana varna. Toda v vedno bolj zapletenem in medsebojno povezanem svetu, kjer verige vrednosti hrane naraščajo, so standardi in predpisi toliko bolj pomembni pri zagotavljanju naše varnosti.

Varnost hrane je sprejemljiva raven, ki ne predstavlja nevarnosti v živilih, ki bi lahko škodovala zdravju potrošnikov. Nevarnosti, ki se prenašajo s hrano, so lahko mikrobiološke, kemične ali fizikalne narave in so pogosto nevidne navadnemu očesu: nekaj primerov so bakterije, virusi ali ostanki pesticidov, ki znatno vplivajo na zdravje ljudi in drugih živih organizmov s katerimi sobivamo. Varnost hrane je skupna odgovornost vlad, proizvajalcev in potrošnikov. Vsak ima svojo vlogo od kmetije do mize, da zagotovi, da je hrana, ki jo zaužijemo, varna in ne bo škodovala našemu zdravju. S svetovnim dnevom varnosti hrane si WHO prizadeva za vključitev varnosti hrane v javno agendo in zmanjšanje bremena bolezni, ki se prenašajo po vsem svetu z nevarno vzgojeno, pridelano, skladiščeno, transportirano in predelano hrano.

(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)