vpraša mali Peter nacističnega vojaka v filmu Franceta Štiglica »Ne joči, Peter!« . France Štiglic, pionir slovenskega filma, režiser in scenarist, profesor na AGRFTV, humanist in lirični realist,  je s svojim obširnim filmskim opusom enden izmed stebrov slovenske kinematografije. Po noveli Očka Orel pisatelja Cirila Kosmača je Štiglic režiral prvi slovenski celovečerni igrani film »Na svoji zemlji« (1948).

Štigličevi filmi so bili prepoznani tudi na velikih filmskih festivalih: prejel je bronastega leva v Benetkah za dokumentarni film »Mladina gradi« (1947), s filmom »Dolina miru« (1956) je zaslovel v Cannesu, ko je nagrado za najboljšega igralca prejel njegov igralec John Kitzmiller (in s tem postal prvi temnopolti igralec, ki je bil nagrajen na tem prestižnem festivalu), film »Deveti krog« pa je bil leta 1961 celo nominiran za Oskarja – nagrado Akademije za najboljši tujejezični film.

France Štiglic je prejemnik Prešernove nagrade za režijo filmov Dolina miru, Deveti krog ter Balada o trobenti in oblaku. Na jugoslovanskem filmskem festivualu v Pulju je večkrat zapored prejel Zlato areno, v Beogradu nagrado Avnoja, najvišjo nagrado v takratni SFRJ ter Badjurovo nagrado, najvišjo slovensko strokovno nagrado na področju filmske ustvarjalnosti in filmske kulture za vrhunske filmske dosežke.

Od leta 2015 Društvo slovenskih režiserjev podeljuje najvišje strokovno priznanje, nagrade za življenjsko delo na področju televizijske in filmske režije poimenovane po Francetu Štiglicu.

V počasitev obletnice rojstva slovenskega znamenitega filmskega režiserja Franceta Štiglica, ki se je rodil na današnji dan pred 101 letom, so lansko leto v Cankarjevem domu premierno predvajali slavnostno projekcijo digitalno restavriranega filma »Ne joči, Peter!«

Arhiv novičk Na današnji dan…

(Skupno 108 obiskov, današnjih obiskov 1)